Ugrás a fő tartalomra

Brno

Halihó!
Mostani posztunkban ezúttal a Csehországi 

Brno-ba fogunk titeket elkalauzolni. 
Hamarosan itt az ősz, érdemes 
eltölteni legalább egy hétvégét 
az ország második legnagyobb városában. 
Lássuk miket érdemes megnézni! 





Mi Szlovákián át autóztunk el a határtól nem is oly túl messze fekvő, autópályán jól megközelíthető városba. A szállás kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a környéket is - könnyen lehet hogy azért olcsó mert mondjuk a helyi "nyolcker" közepén található pl. Bratislavska utca.


(katt a nagyobb felbontásért)

 Térképes segítség a látnivalókhoz. Mi a bekarikázott parkolóházban tettük le a kocsit. 




 Első célpontnak ideális lehet a gótikus/barokk stílusban épült Spilberk vár. Magyar vonatkozása hogy itt raboskodott Kazinczy Ferenc pár hónapot. A kazamata rendszer külön belépővel látogatható.

Gyakran tartanak kiállításokat, nekünk is sikerült látnunk egy érdekeset, a Jeden Kmen-t, ami egy művészeti projekt volt.


A vár környékéről szép kilátás nyílik az egész városra - p
éldául a Mária-templomra



A templom díszes ajtaja


De láthatjuk Brünn jelképének számító Szent Péter és Pál katedrálist is. Képe megtalálható a cseh tízkoronáson (ja igen, jó tudni hogy a hivatalos pénznem a cseh korona - de persze nem lesz gond ha euróval akarunk fizetni)

 
A fent említett katedrális belülről

 
A város látképe a katedrálisból. A toronyba belépőt kell fizetni ami 40 korona, de tartalmaz egy kiállítást is (kincstár).

A parkolóház szomszédságában találunk egy múzeumnak berendezett bunkert is (10-Z). Viccesek voltak amúgy az üzemeltetők, kiírták hogy nukleáris támadás esetén a belépés ingyenes...:)

A városban járva kelve rá fogunk döbbenni hogy itt bizony bármikor bárhonnan felbukkanhat egy villamos. Többek között ez is hozzájárul ahhoz hogy autóval közlekedni kész rémálom a városban. Rengeteg a "telizöldes" kereszteződés ahol kanyarodnál le de meg kell várni a szemből érkezőket.

 Akár egy KRESZ könyvben is szerepelhetne ez a kereszteződés...:D Kezdő sofőröknek nem ajánlott. 

A vár után besétáltunk a belvárosba. Ez itt már a Zelny trh, vagyis a Káposzta-tér. Nevét az itt tartott városi piacról kapta.

 
Érdekes látnivaló a tér mellett található Kapucinus kripta és az ott található egyházi emberek múmiái. Gyenge idegzetűeknek és gyerekeknek nem ajánlott. ( Lehet kérni magyar nyelvű prospektust amiben minden teremről van leírás). Belépő : 60 korona


A Káposzta-térről a központ irányába indulva találjuk a régi városháza épületét.


Érdemes betekinteni a boltozatos kapualjba, itt láthatjuk a Brnói "sárkányt" és a brünni kereket. Mindkettőhöz egy-egy legenda fűződik, nézzetek utána. ;)


Utunk a Fő-téren (Námestí Svobody) folytatódott. Ennek egyik érdekessége a 4 mamlasz háza.

 
 Szent Jakab templom éjjeli megvilágításban (elég nagy éjszakai élet van, a belvárosi kocsmák, szórakozóhelyek tömve vannak hétvégén)

 
A templom híres erről a kis pucér fenekű szoborról...mennyit kerestük :D

Nagyon szép a belseje. 
Elvileg nemrég nyílt meg a templom alatti pincerendszer is egy óriási csontkamrával.



Lovasszobor a Szent Tamás-templom tövében (épp műjégpálya volt körülötte februárban amikor ott jártunk)


 Egy kicsivel arrébb találjuk a Vörös templomot (a google street view-n még egy olyan kép van róla hogy egy rózsaszín tank parkol előtte...sajnos élőben már nem volt ott)



Aki szereti a régi korok autóit motorjait és úgy általában a régi műszaki cikkeket, annak érdemes felkeresni a Technológiai Múzeumot.
https://goo.gl/maps/b4d6Tsxpodw
Belépő: 130 CZK


A városban MotoGP pálya is található, erről egy külön szekciót találunk itt.


Tisztára mint a Seattle-i Museum of Flight

Magyar vonatkozás.


A Hostinec U Semináru étterem menüje. Egy gyors google keresés segítségével találtunk rá erre az aranyos kis helyi vendéglőre (alapvetően nincs könnyű dolgunk a legtöbb helyen csak csehül van kiírva minden). Érdemes előre odatelefonálni, hogy van e szabad asztal.
https://goo.gl/maps/RWoWxtJqdao





Így a végére ajánlanánk még egy közeli kirándulóhelyet, egy kőfejtőt, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra (a táblák szerint egy lámacentrumot is találunk erre).


TIPP: Ha pedig még maradt volna időnk hazafelé akkor ugorjunk be Lednicére kastély-nézőbe. De ez már egy másik történet...:)



 

V & J

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest 1. rész

Sziasztok! Budapestről, a mi csodálatos fővárosunkról lehetetlen lenne egy bejegyzésben írni, ezért úgy gondoltuk ez egy több részes sorozat lesz. Most egy laza 13 kilométeres sétával barangolunk a Duna két partján, mondhatjuk hogy a város egyik legszebb részén.

Slunj / Rastoke

Sziasztok! A mostani bejegyzésünk egy különleges helyet mutat be Horvátországban. A Plitvicei-tavak felé haladva,Karlovactól 50 kilométerre, található két folyó találkozásánál ( Slunjcica és Korana) Slunj. Egy vízesésekkel teli csodálatos kis városka. 

Zrmanja-szurdok

Hali mindenki! Ebben a bejegyzésben egy különleges környéket szeretnénk ajánlani nektek,amivel egy Zadar környéki Horvátországi nyaralást lehet ízlés szerint fűszerezni egy 1 napos kirándulás keretein belül. Van itt szurdok, elhagyatott gyár, és egy eldugott paradicsomi helyen való fürdőzés is. :)