Ugrás a fő tartalomra

Munkács

Sziasztok!
Ma bemutatjuk nektek Munkácsot, az Ukrajnában - azon belül is Kárpátalján - található várost, amely Ungvár után a második legjelentősebb a régióban. Egy olyan városról olvashattok itt, amely volt már Csehszlovák, Szovjet és Magyar is. 


Kárpátalja számomra a második otthonom, 13 évig itt éltem. Ezért is szeretném megmutatni nektek mennyi szép hely van itt, miért is érdemes ellátogatni ide. Elsőnek nézzük is meg Munkácsot, az egyik leghíresebb Kárpátaljai várost. (V.)

Pár fontos információ ha ide készülnél utazni:

- Ukrajnába csak érvényes útlevéllel léphetünk be. (Mi általában a Záhony-Csop nagy határon járunk át, a várakozási idő elég változó, lehet akár több órás is) 
-A határon szigorúan ellenőrzik az autókat, figyeljünk oda mit hozunk vissza az országba (cigarettából 1 karton, tömény szeszes italból 1 liter/fő a limit). 
-A pénznem a hrivnya, amit a határon átlépve az első boltban rögtön tudtok váltani (nagyjából 10 forintért kapunk 1 hrivnyát, vagy ahogy errefelé mondják grivenyt).
-A magyar fizetésekhez képest viszonylag olcsón lehet vásárolni (pl. sör 100Ft, fagyi 150Ft), illetve tankolni (200-300Ft/l), valamint belépőket venni.
-Az útviszonyok nem a legjobbak. Sokszor a kátyúban is kátyú van, néhány helyen 5-10km/h-val lehet csak haladni - ne lepődjünk meg ha valaki szembe jön a sávunkban, csak a kátyúkat kerülgeti. Viszont elkezdték felújítani az utakat úgyhogy van remény.

- A városokban főként csak ukránul/oroszul értenek, páran azért tudnak magyarul, hiszen Kárpátalján vagyunk (bizonyos falvak színmagyarok, Munkácson azonban alacsony az arány).
-A térképes, GPS-es navigációnál nehézségekbe ütközhetünk lévén hogy minden cirill betűs



Ha Munkács akkor mindenkinek elsőnek a Munkácsi vár jut az eszébe, nem véletlenül. Elég csak annyit mondani hogy Zrínyi Ilona vagy II. Rákóczi Ferenc. A vár bejáratáig fel lehet menni autóval, ingyenes a parkolás.


https://goo.gl/maps/wTE3NhM1Ubn - itt találjátok 

Belépő : 40 hrivnya (...:D)


(Katt a képekre a nagyobb felbontásért)



Sok-sok magyar vonatkozás van.

Korjatovics Tódor, a vár egyik tulajdonosa. Ne felejtsétek el megfogni az ujját. Szerencsét hoz :D 





Az első emeleten kiállításokat is találtok. Például egy berendezett Kazinczy emlékszobát (itt is raboskodott).


Zrínyi Ilona és a kis II. Rákóczi Ferenc szobra

És az a híres Turul madár , ami "visszaszállt" a helyére.

Kilátás a városra, háttérben már a Kárpátok.

A vár után vessük be magunkat a belvárosba, amit a legkönnyebben a Zrínyi Ilona útról lehet megközelíteni. Innen érdemes gyalog továbbhaladni, és végigjárni a sétálóutcákat.


Kéményseprő szobra a központban.

Cirill és Metód szobra (ők alkották meg a cirill abc-t).



A türkizkék városháza, az egyik legimpozánsabb épület a városban.

És akkor jöhetnek a templomok. Van egy pár. Elég sok görögkatolikus templomot találunk.


Római katolikus Szent Márton plébániatemplom. Érdemes bemenni.

Helyi járat :D (aki panaszkodik a magyar buszokra nézze meg itt milyenek járják az utakat)


Érdemes vigyázni a rendőrökkel, hajlamosak akkor is büntetni amikor nem lenne rá ok.

Ha végigjártátok a belvárost van egy jó tippünk mit érdemes még megnéznetek :)Ez nem más mint a Szent Miklós-kolostor,egy ortodox női kolostor a Csernek-hegyen.

https://goo.gl/maps/sXmprLe6qTR2 - térképes segítség




 


Valamint a város másik végén található férfi monostort aminek sajnos magyar nevet nem találtam, de ukránul : Красногорский мужской монастырь







Természetesen ezeken kívül még sok látnivaló van a városban. A többit mindenki fedezze fel maga. :)

Végezetül még 1-2 tipp :)
Ha egy jó sütit szeretnétek enni ajánlom a kedvenc helyemet a belvárosban:


 


És ha tehetitek vásároljatok! Nagyon finomak a csokik, egyetek halvát, vegyetek sört (pl. Obolony,Lvivszki), válasszatok a 123 féle különböző majonézből, igyatok krém-szódát és próbáljatok ki ukrán ételeket (mint például a pelmenyi, borscs, cseburek). Meglepően széles a boltokban a választék.

V&J

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest 1. rész

Sziasztok! Budapestről, a mi csodálatos fővárosunkról lehetetlen lenne egy bejegyzésben írni, ezért úgy gondoltuk ez egy több részes sorozat lesz. Most egy laza 13 kilométeres sétával barangolunk a Duna két partján, mondhatjuk hogy a város egyik legszebb részén.

Slunj / Rastoke

Sziasztok! A mostani bejegyzésünk egy különleges helyet mutat be Horvátországban. A Plitvicei-tavak felé haladva,Karlovactól 50 kilométerre, található két folyó találkozásánál ( Slunjcica és Korana) Slunj. Egy vízesésekkel teli csodálatos kis városka. 

Zrmanja-szurdok

Hali mindenki! Ebben a bejegyzésben egy különleges környéket szeretnénk ajánlani nektek,amivel egy Zadar környéki Horvátországi nyaralást lehet ízlés szerint fűszerezni egy 1 napos kirándulás keretein belül. Van itt szurdok, elhagyatott gyár, és egy eldugott paradicsomi helyen való fürdőzés is. :)